AI Nieuwsbrief juli 2023

AI wekelijkse samenvatting: een rustige week met interessante ontwikkelingen

Hallo iedereen! Deze week is relatief rustig geweest in de wereld van AI, maar er zijn nog steeds enkele interessante stukjes en beetjes om in AI deze Nieuwsbrief van juli 2023 te bespreken. Wil je een inleiding rond AI? Lees dan zeker ChatGPT, Bard En GENAI!

De groei van ChatGPT vertraagt

Voor het eerst sinds de lancering van ChatGPT in november is het bezoekersaantal op de website van de populaire AI-chatbot teruggelopen. Volgens webanalyseplatform Similarweb daalde het wereldwijde desktop- en mobiele verkeer naar de ChatGPT-website in juni met 9,7% ten opzichte van mei. Het aantal unieke bezoekers van ChatGPT daalde met 5,7%. De tijd die bezoekers doorbrachten op de website daalde ook, met 8,5%. [bron]

ChatGPT bereikte in januari 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Dit was twee maanden na de lancering. Daarmee is de chatbot de snelst groeiende consumentenapplicatie ooit. Met 1,5 miljard maandelijkse bezoeken staat de website momenteel in de top-20 meest bezochte websites ter wereld.

Preliminary data on ChatGPT’s traffic performance against Bing, Character AI and Bard. Bron: Similarweb

In mei werd ook de iPhone-app van ChatGPT uitgebracht, een Android-versie verschijnt binnenkort. Het aantal downloads van de ChatGPT-app is in juni ook scherp gedaald, met 38 procent vergeleken met mei. [bron]

Volgens een gelekte blogpost die werd gedeeld door Raza Habib, de mede-oprichter van het in Londen gevestigde startup Humanloop, heeft Sam Altman, de CEO van OpenAI, onthuld dat het onvermogen van OpenAI om voldoende grafische verwerkingseenheden (GPU’s) te verkrijgen – de chips die AI-toepassingen uitvoeren – een van de belangrijkste redenen is voor de vertraging in de kortetermijnplannen van het bedrijf. Deze tekorten hebben ook problemen veroorzaakt voor ontwikkelaars die op de diensten van OpenAI vertrouwen. Het tekort aan GPU’s heeft ook de bestaande diensten van OpenAI vertraagd, aldus de blogpost. [bron]

De blogpost onthulde ook dat Altman een lijst had opgesteld van alle dingen die OpenAI niet kon doen vanwege het tekort aan chips. Een daarvan is de beperking tot tokenvensters. Het contextvenster bepaalt de hoeveelheid gegevens die gebruikers kunnen invoeren. Op dit moment hebben de meeste GPT-4-gebruikers toegang tot 8.000 tokens, en OpenAI kondigde een verhoging aan tot 32.000 tokens in maart van dit jaar. Echter, slechts een paar gebruikers hebben daadwerkelijk toegang gekregen tot de hogere tokens. De blog stelde dat het langere contextvenster van 32.000 tokens verder zal worden uitgesteld.

De nieuwe Pan-functie van Mid Journey

Mid Journey introduceerde deze week een nieuwe pan-functie. Vergelijkbaar met de zoom out-functie, kunnen gebruikers nu het beeld naar links, rechts, omhoog of omlaag bewegen. Deze functie maakt meer creatief gebruik mogelijk en voegt een nieuwe dimensie toe aan de door AI gegenereerde afbeeldingen. De (nog niet perfecte) cover van deze nieuwsbrief is samengesteld vanuit een pan left & right vanuit deze prompt:

Leonardo Canvas 2.0 is gelanceerd

Leonardo AI heeft de lancering aangekondigd van Leonardo Canvas v2.0, een verbeterde versie van hun populaire bewerkingstool. Deze nieuwe versie bevat een groot aantal nieuwe functies, waaronder:

  • Finetuned modelondersteuning
  • Text2Img
  • Img2Img
  • Sketch2Img
  • Inpaint v2 en meer!

De bijgewerkte inpainting-algoritme maakt het gemakkelijk om elementen aan een scène toe te voegen die er niet zijn, of om subtiele bewerkingen te maken. Gebruikers kunnen ook ruwweg schetsen wat ze direct op de afbeelding willen, en die schets omzetten om overeen te komen met de stijl van de afbeelding.

Leonardo Canvas 2.0 biedt volledige finetuned modelondersteuning voor inpainting, wat betekent dat u elk model op het platform met inpainting kunt gebruiken! Bovendien stelt de nieuwe pixeldichtheidsschuifregelaar gebruikers in staat om een specifiek gebied op een hogere resolutie in te vullen, wat geweldig is voor het bewerken en repareren van kleine details zoals gezichten.

Google’s bijgewerkte privacybeleid

Google heeft deze week hun privacybeleid bijgewerkt, waarin staat dat ze zich het recht voorbehouden om bijna alles wat je online plaatst te scrapen om hun AI-tools te bouwen. In wezen, als je het online plaatst, scrapet Google het waarschijnlijk om hun AI-modellen te verbeteren.

Code interpreter beschikbaar voor alle ChatGPT Plus gebruikers

OpenAI kondigde aan dat Code Interpreter de komende week beschikbaar zal zijn voor alle ChatGPT Plus gebruikers. Deze functie laat ChatGPT code uitvoeren, data analyseren, grafieken maken, bestanden bewerken, wiskunde uitvoeren, en meer.

AI-Generated onzin op Twitch

Om op een lichtere noot te eindigen, is er een doorlopende live Twitch-stream van Donald Trump die debatteert met Joe Biden, maar het is allemaal AI-gegenereerde onzin. Het is hilarisch en het bekijken waard voor een lach:

Dat is alles voor deze AI Nieuwsbrief van juli 2023! Ondanks dat het een rustigere week was, waren er nog steeds enkele interessante ontwikkelingen in de AI-wereld. Blijf op de hoogte voor meer updates volgende week!