Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 kijkt iedereen naar generatieve AI als de next big Thing. Wat is het? Waarom is er zoveel over te doen? Is het echt zo revolutionair?

Op deze verzamelpagina houden we het allemaal een beetje bij. Ben je op zoek naar de recentste ontwikkelingen? Kijk dan vooral naar onze nieuwsberichten en opinies!

Wat is generatieve AI en wat betekent dit voor organisaties

Generatieve AI behoort tot een tak van kunstmatige intelligentie die zich richt op het ontwikkelen van modellen en algoritmen om nieuwe en unieke inhoud te creëren. Het gebruikt probabilistische benaderingen om nieuwe instanties te genereren die lijken op de originele data, vaak met het vermogen om creatief en inventief gedrag te vertonen dat verder gaat dan wat expliciet is ontworpen. Dit opent de deur naar ongekende creativiteit en innovatie.

Voor organisaties betekent dit dat ze in staat zijn om op grote schaal content te genereren, zoals productbeschrijvingen, marketingmateriaal en zelfs complete artikelen. Dit bespaart tijd en middelen en biedt tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden om de klanttevredenheid te vergroten.

“Probablistische benadering” – wat zeg je?

Stel je voor dat je een dobbelsteen hebt. Als je deze dobbelsteen gooit, weet je dat er zes mogelijke uitkomsten zijn: 1, 2, 3, 4, 5 of 6. Maar voordat je gooit, weet je niet welk nummer bovenaan zal komen te liggen. Een “probabilistische benadering” helpt je te begrijpen hoe waarschijnlijk elke uitkomst is. In het geval van een eerlijke dobbelsteen is de kans op elk nummer 1 op 6.

Laten we dit concept nu toepassen op een iets complexer scenario. Stel je voor dat je wilt weten hoe waarschijnlijk het is dat het morgen gaat regenen. Er zijn veel factoren die het weer beïnvloeden, zoals luchtvochtigheid, temperatuur, windrichting, enz. Een probabilistische benadering zou alle bekende informatie en gegevens gebruiken om een schatting te maken van de kans op regen. Dus in plaats van simpelweg te zeggen “het gaat morgen regenen” of “het gaat morgen niet regenen”, zou je kunnen zeggen “er is een kans van 70% dat het morgen gaat regenen”.

Hier zijn enkele belangrijke punten over probabilistische benaderingen:

  1. Onzekerheid: In plaats van te proberen een definitief antwoord te geven, accepteert een probabilistische benadering dat er altijd enige onzekerheid is. Het geeft je een maat voor die onzekerheid.
  2. Gegevens: Deze benaderingen zijn vaak gebaseerd op gegevens. Hoe meer gegevens je hebt, hoe nauwkeuriger je schattingen meestal zijn.
  3. Voorspellingen: Ze worden vaak gebruikt voor voorspellingen, zoals het weer, de aandelenmarkt, of de uitkomst van een sportwedstrijd.
  4. Besluitvorming: Door te weten hoe waarschijnlijk verschillende uitkomsten zijn, kun je betere beslissingen nemen. Bijvoorbeeld, als je weet dat er een hoge kans op regen is, neem je misschien een paraplu mee.

Kortom, een probabilistische benadering gaat over het begrijpen en kwantificeren van onzekerheden, zodat je geïnformeerde beslissingen kunt nemen, zelfs als je niet zeker weet wat er in de toekomst zal gebeuren.

Probablistische benaderingen en ChatGPT

Stel je voor dat je ChatGPT een vraag stelt, zoals “Wat is de hoofdstad van Frankrijk?” Er zijn miljoenen mogelijke antwoorden die ChatGPT zou kunnen geven, variërend van “Parijs” tot “Banaan” tot “Ik weet het niet.” Maar niet alle antwoorden zijn even waarschijnlijk. Op basis van training en de gegevens waarmee ChatGPT is gevoed, kan het een schatting maken van de waarschijnlijkheid van elk mogelijk antwoord.

In dit geval is “Parijs” een zeer waarschijnlijk antwoord, omdat het de correcte informatie is. “Banaan” is een zeer onwaarschijnlijk antwoord, omdat het niets te maken heeft met de vraag. En “Ik weet het niet” is ook een mogelijk antwoord, maar minder waarschijnlijk dan “Parijs” omdat ChatGPT is getraind op een grote hoeveelheid gegevens en het deze informatie zou moeten kennen.

Dus wanneer je ChatGPT een vraag stelt, gebruikt het een probabilistische benadering om te bepalen welk antwoord het moet geven. Het evalueert de waarschijnlijkheid van elk mogelijk antwoord en kiest degene met de hoogste waarschijnlijkheid. Dit betekent niet altijd dat het 100% zeker is van zijn antwoord, maar het is het antwoord dat, op basis van zijn training, het meest waarschijnlijk correct is.

Kan het dan fouten maken?

Dit is een van de redenen waarom ChatGPT soms fouten maak of niet altijd het “beste” antwoord geef. Er is altijd een zekere mate van onzekerheid in de voorspellingen, net zoals er onzekerheid is in het voorspellen van het weer of het gooien van een dobbelsteen. Maar door probabilistische benaderingen te gebruiken, kan ChatGPT proberen zo nauwkeurig en nuttig mogelijk te zijn.

Hoe werkt een generatieve AI tool?

Generatieve AI tools, zoals ChatGPT en BARD, maken gebruik van geavanceerde machine learning technieken, vaak deep learning modellen zoals de kunstenaars van AI (generatieve adversarial networks – GANs) of variational autoencoders (VAEs). Deze modellen worden getraind op grote datasets om patronen en onderliggende structuren te begrijpen. Gedurende de training leren de modellen nieuwe instanties te creëren die de trainingsdata nabootsen door de statistische verdeling van de inputdata te vangen.

Interessant gebruik van GenAI

ChatGPT en BARD zijn twee voorbeelden van generatieve AI-tools die al indrukwekkende prestaties hebben geleverd. ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en stelt gebruikers in staat om interactieve gesprekken te voeren met een AI-model. Het kan vragen beantwoorden, problemen oplossen en zelfs grappige en creatieve antwoorden bedenken. Sterker nog! Recente uitbreidingen zoals de code interpreter laten je complete datasets onderzoeken aan de hand van eenvoudige vragen!

Bard is Google’s experimentele, conversatiegerichte AI chatdienst. Het is bedoeld om op een vergelijkbare manier te functioneren als ChatGPT, met als grootste verschil dat de dienst van Google zijn informatie van het web haalt. Net als de meeste AI-chatbots, kan Bard coderen, wiskundige problemen beantwoorden en helpen in het produceren van inhoud.

Handige tips

Als het gaat om het gebruik van generatieve AI-tools zoals ChatGPT en BARD, zijn er enkele handige tips die kunnen helpen om het beste resultaat te behalen. Ten eerste is het belangrijk om de input en output goed te definiëren. Door duidelijke instructies te geven aan het AI-model, kan het beter begrijpen wat er van het verwacht wordt. Ten tweede is het raadzaam om te experimenteren en iteratief te werken. Het kan enige tijd duren om de gewenste output te bereiken, dus wees geduldig en blijf leren in het gebruik van prompts totdat je tevreden bent. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat generatieve AI-tools slechts hulpmiddelen zijn en dat menselijke input nog steeds van onschatbare waarde is. Gebruik je eigen creativiteit en expertise om de gegenereerde inhoud te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van je organisatie.

Inhoud creëren met ChatGPT of BARD

🖋️ Meer dan gewoon Tekst: ChatGPT en BARD gaan verder dan alleen tekst genereren. Het is jouw partner in het verfijnen van je schrijfvaardigheid. Of je nu een blogpost opstelt of een professioneel artikel schrijft, met de ‘mensachtige’ teksten van ChatGPT til je je content naar een hoger niveau.

🚀 Bron van inspiratie: Vastgelopen met een writer’s block? Laat ChatGPT je creatieve vonk weer aanwakkeren. Het model helpt je in een handomdraai met nieuwe ideeën of suggesties om je huidige schrijfstijl aan te scherpen.

prompt voor het aanpassen van teksten

🔄 Mijn dagelijkse assistent: Voor mij is ChatGPT inmiddels een onmisbaar gereedschap geworden. Of ik nu bezig ben met artikelen voor deze site, het reviewen van delen van mijn boek, of het opstellen van een zakelijke e-mail, ik laat me graag door ChatGPT ondersteunen.

💡 Overtuigende resultaten: De output van ChatGPT spreekt voor zich: consistent sterk en indrukwekkend.

tekst correcties met AI

Efficiënter programmeren met ChatGPT

🚀 Tijdswinst: ChatGPT is niet zomaar een tool; generatieve AI kan je inzetten als een digitale assistent die je helpt efficiënter te werken. Zonder zelf code te schrijven, biedt het je ondersteuning waar je die het meest nodig hebt.

💡 Slimme code-optimalisatie: Laat ChatGPT met je meedenken. Genereer handige codefragmenten voor specifieke uitdagingen of finetune je huidige projecten voor betere prestaties.

🔄 Zeg vaarwel tegen herhaling: Vermoeiend herhalend werk? Laat dat maar aan ChatGPT over. Van het opzetten van basisstructuren tot het verfijnen van je code voor optimale leesbaarheid, ChatGPT zorgt ervoor.

Python code met ChatGPT

SQL-queries optimaliseren

🔍 De kracht van data: Voor datascientisten en analisten zijn SQL-queries onmisbaar om waardevolle inzichten uit omvangrijke datasets te halen. Deze taak kan met GenAI een stuk efficiënter lopen.

🚀 Tijdbesparend en efficiënt: Verspil geen tijd meer met het handmatig opstellen van SQL-queries. ChatGPT helpt je snel en effectief de juiste queries te genereren, waardoor data-analyse en patroonherkenning soepeler verlopen.

🛠️ Probleemoplosser: Loop je tegen een muur met je SQL? Of je nu net begint of tegen een specifiek probleem aanloopt, met een prompt wordt je op weg gezet naar de juiste oplossing.

💡 Next Level Data-analyse: Dankzij ChatGPT’s capaciteiten en intuïtieve interface wordt je data-analyseproces gestroomlijnd. Zo til je je data-inzichten naar een hoger niveau.

SQL en AI - prompt

het resultaat van deze prompt is een uitgebreid antwoord met 2 alternatieven:

SQL en AI - mooie resultaten

We kunnen zelfs samen gaan nadenken:

SQL en AI
SQL en AI - samen nadenken

Beelden met Dall-E

🔍 Van tekst naar kunst: Generatieve AI, met tools zoals DALL-E-2 van OpenAI, heeft de verbazingwekkende mogelijkheid om woorden om te zetten in visuele meesterwerken.

🚀 Jouw visie, jouw creatie: Met prompt-naar-afbeelding tools kun je specifieke aanwijzingen geven – van kleurkeuzes tot scènedetails. Op basis hiervan genereren tools zoals DALL-E-2 de gewenste visuals.

🛠️ Meer dan alleen kunst: Hoewel het misschien een niche lijkt, bieden deze tools enorme voordelen voor sectoren zoals marketing, media en design. Ze openen de deur naar innovatieve commerciële toepassingen.

💡 Mijn Blog, Mijn Canvas: Bijna alle visuals bij mijn blogposts zijn gegenereerd met deze technologie. Een blik hieronder toont de omslag van één van mijn posts, gecreëerd met Midjourney – een waardige rivaal van DALL-E:

AI Nieuwsbrief juli 2023

Super-Resolutie met Generatieve AI

🔍 Kristalheldere beelden: In een wereld waar beeldkwaliteit van cruciaal belang is, biedt super-resolutie de mogelijkheid om wazige afbeeldingen om te zetten in haarscherpe visuals. Met generatieve AI wordt dit proces naar een hoger niveau getild.

🚀 Van wazig naar scherp in Seconden: Zeg vaarwel tegen onscherpe foto’s uit het verleden. Met tools zoals GAN-modellen kun je in een handomdraai je oude, wazige afbeeldingen omzetten in foto’s van hoge kwaliteit.

🛠️ Medische precisie: Niet alleen voor persoonlijke foto’s, super-resolutie is een gamechanger in de medische wereld. Het verkrijgen van gedetailleerde beelden van organen kan cruciaal zijn voor een juiste diagnose en behandeling.

💡 Een revolutie in beeldkwaliteit: Dankzij de capaciteiten van generatieve AI wordt het proces van beeldverbetering gestroomlijnd en geoptimaliseerd, waardoor je altijd de beste beeldkwaliteit tot je beschikking hebt.

Generatieve AI en ChatGPT – blijf verder ontdekken

Generatieve AI is een snel evoluerend veld en er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden om te ontdekken. Blijf op de hoogte van de laatste trends en onderzoeken op dit gebied. Volg blogs, lees whitepapers en neem deel aan online gemeenschappen. Zo zal je kennis opdoen en te leren van anderen. Door actief betrokken te blijven, kun je de grenzen van wat mogelijk is met generatieve AI, zoals ChatGPT,  verleggen en nieuwe manieren vinden om het te integreren in je organisatie.

Generatieve AI heeft het potentieel om organisaties te transformeren en hen in staat te stellen om briljante creaties te maken. Met tools zoals ChatGPT en BARD kunnen bedrijven nieuwe inhoud genereren en hun klanten op een geheel nieuwe manier bedienen. Door duidelijke instructies te geven en menselijke input toe te voegen, kunnen organisaties het meeste uit generatieve AI halen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en blijf experimenteren om te ontdekken wat er mogelijk is. De toekomst van generatieve AI is spannend en vol met eindeloze mogelijkheden.