Code Interpreter

In mijn vorige nieuwsbrief haalde ik het al aan: OpenAI’s nieuwste innovatie de Code Interpreter haalt absoluut indrukwekkende resultaten. Van datavisualisatie tot videobewerking, Code Interpreter zal de manier waarop je GPT-4 gebruikt voor altijd veranderen.

Wat is Code Interpreter?

Code Interpreter is een experimentele GPT-4 model (Beta) dat Python kan gebruiken om uploads en downloads te verwerken binnen een speciale virtuele omgeving. Het is bijna alsof je je eigen mini-computersessie hebt die draait binnen GPT-4. Momenteel heeft OpenAI zijn innovatie alleen beschikbaar gesteld voor betalende GPT-4 Plus-gebruikers. Je kan het in je settings activeren:

Wat kan je ermee doen?

Er zijn talloze toepassingen voor deze nieuwe functie. Hier zijn enkele van de meest opvallende:

 1. Datavisualisatie: Je kunt bijvoorbeeld gegevens importeren, zoals een CSV-bestand, en vervolgens GPT-4 vragen om de gegevens te interpreteren en er coole grafieken van te maken. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je bijvoorbeeld een studie maakt over aandelengegevens en je wilt bepaalde gegevens daaruit extrapoleren. Zie voorbeeld onder deze post.
 2. Tekstanalyse: Code Interpreter kan een tekstfoto analyseren, de tekst uit die afbeelding extraheren en vervolgens het probleem oplossen dat in die foto wordt gepresenteerd. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een wiskundig probleem hebt dat je wilt oplossen.
 3. Bestandslezing: Als je een zeer complex document hebt dat je beter wilt begrijpen, en de inhoud is te lang om in GPT-4 te plakken, kun je het hele bestand uploaden naar Code Interpreter.
 4. Beeldmanipulatie: Je kunt een afbeelding uploaden en GPT-4 vragen om deze bijvoorbeeld zwart-wit te maken of te bijsnijden. Ook hiervan een voorbeeld beneden.
 5. Video-editing: Je kunt zelfs volledige GIF’s maken zonder enige initiële afbeelding. Je kunt ook een klein video maken van een GIF.
 6. Kleurenpaletten maken: Als je een kunstenaar of illustrator bent, kun je Code Interpreter gebruiken om kleuren uit een afbeelding te extraheren en een kleurenpalet te maken.
 7. QR-codes maken: Je kunt Code Interpreter ook gebruiken om een eenvoudige QR-code voor je website te maken. Daar kan je ook een voorbeeld van hieronder vinden.

De impact van Code Interpreter

Hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt alsof Code Interpreter alleen nuttig is voor programmeurs, biedt het eigenlijk gedetailleerde data-analyse zonder de noodzaak van programmeren. Je stelt in feite direct vragen aan de data. Bovendien kan het veel grotere datasets aan dan voorheen mogelijk was.

Een ander belangrijk aspect is dat Code Interpreter niet alleen rijen numerieke informatie kan verwerken, maar ook tekst in vrijwel elk formaat. Dit betekent dat tekstbestanden van bijna elk type kunnen worden geüpload voor analyse en samenvatting.

Conclusie

Code Interpreter is een krachtige nieuwe toevoeging aan GPT-4. Of je nu gegevens wilt visualiseren, een complex document wilt begrijpen, een afbeelding wilt manipuleren, een video wilt bewerken, een kleurenpalet wilt maken of een QR-code wilt genereren, Code Interpreter kan het allemaal. Het is zeker de moeite waard om het zelf uit te proberen en te zien hoe het je werk kan verbeteren en versnellen.

Hands-on voorbeeld 1: Datavisualisatie

We gaan op zoek in een dataset (Kaggle – CVDs Risk Prediction Using Personal Lifestyle Factors) of er een verband is tussen bepaalde ziektes en persoonlijke levensstijl. ChatGPT herkent direct de inhoud van de CSV-file:

Laten we eens nagaan of we met een eenvoudige “business”-vraag verbanden kunnen vinden?

ik heb een aantal van de elementen uit de dataset opgenoemd, dit was achteraf bekeken niet nodig. Op enkele seconden heeft ChatGPT een antwoord klaar:

Voor zij die nu denken een vrijgeleide te hebben tot meer alcoholverbruik, iets later in de analyse kregen we volgende melding:

Hands-on voorbeeld 2: beeldmanipulatie

Hands-on voorbeeld 3: QR-code genereren

En ook hier is de code vlot zichtbaar en kopieerbaar voor andere doeleinden dan chatGPT:


import qrcode
from PIL import Image
import matplotlib.pyplot as plt

# URL to generate QR code for
url = 'www.happy2change.be'

# Generate QR code
qr = qrcode.QRCode(
  version=1,
  error_correction=qrcode.constants.ERROR_CORRECT_L,
  box_size=10,
  border=4,
)
qr.add_data(url)
qr.make(fit=True)

# Create an image from the QR Code instance
img = qr.make_image(fill='black', back_color='white')

# Display the image
plt.imshow(img, cmap='gray')
plt.axis('off')
plt.show()

Het aantal website waar je betaald QR-codes kan genereren is oneindig. Hun business lijkt (voorlopig) verleden tijd.

Wil je nog meer ontdekken over AI, ChatGPT en andere GenAI projecten? Voor een globaal overzicht of een inleiding kan je best hier starten.