AI post 2

Het AI nieuws van de week van 30 juni 2023 ontdekt door GPT-4 en verpakt met GPT technologie. Wil je een inleiding rond AI? Lees dan zeker ChatGPT, Bard En GENAI!

Hoe kwam deze nieuwsbrief tot stand?

Chat-GPT met volgende plugins: ImageSearch, Heygen Video Generator, WebPilot

Prompt 1 : Je moet 4 taken uitvoeren met de geactiveerde plugins.
1. Maak een volledig en gestructureerd artikel op basis van deze webpagina’s: << maak hier een opsomming van de webpagina’s >>
2. Selecteer 2 foto’s voor dit artikel
3. Maak een samenvatting van 100 woorden van het gegenereerde artikel
4. Maak een video van de samenvatting.

Prompt 2 Kan je nu de samenvatting, het volledige artikel, de afbeeldingen en de video herwerken zodat het in dezelfde stijl is als << plaats hier html, php of ander code >>

Kort nieuws

  • President Joe Biden heeft ook zijn zorgen geuit over de risico’s van AI voor de nationale veiligheid en economie.
  • Disney heeft AI gebruikt om de openingsscène van Marvel’s nieuwe tv-show Secret Invasion te genereren, wat zorgen baart over AI die banen in Hollywood overneemt.
  • Transcriptieservice Otter heeft een nieuwe AI-chatbot gelanceerd om gebruikers te helpen beter samen te werken tijdens vergaderingen.

Google’s DeepMind

Google’s Deepmind heeft een zelfverbeterende AI-agent genaamd RoboCat onthuld die nieuwe taken kan leren zonder menselijk toezicht.

Hack bij ChatGPT

Er zijn zorgen over de veiligheid van ChatGPT-gebruikers na een rapport dat aangeeft dat de gegevens van ongeveer 100.000 individuen zijn gecompromitteerd na een hack van hun ChatGPT-accounts.

Volgens een recent rapport van cybersecuritybedrijf Group-IB zijn er in het afgelopen jaar meer dan 101.000 gecompromitteerde ChatGPT-inloggegevens te koop aangeboden op darkweb-marktplaatsen. De meeste van deze gestolen inloggegevens zijn verkregen via de populaire Raccoon-malware.

Er zijn unieke beveiligingsproblemen verbonden aan het compromitteren van een ChatGPT-account. Een paar maanden geleden introduceerde OpenAI een functie die de chatgeschiedenis van een gebruiker opslaat. Veel bedrijven, waaronder Google, waarschuwen hun medewerkers om geen gevoelige informatie in te voeren in ChatGPT, omdat die gegevens kunnen worden gebruikt om de AI-taalmodellen te trainen. Als een hacker toegang heeft tot de chatgeschiedenis van een gebruiker, kunnen ze alle gevoelige informatie zien die eerder in ChatGPT is ingevoerd.

Bovendien, als een gebruiker hun wachtwoord hergebruikt voor meerdere verschillende platforms, kan een hacker die toegang heeft tot hun ChatGPT-account ook snel toegang krijgen tot hun andere accounts. En als de gebruiker betaalt voor het premium plan van ChatGPT, ChatGPT Plus, kunnen ze ook onbewust betalen voor anderen om de betaalde service te gebruiken. Gebruikers van ChatGPT moeten voorzichtig zijn met ongeautoriseerde toegang tot hun accounts en ervoor zorgen dat ze hun accountwachtwoord niet hergebruiken voor andere platforms.

AI om zwerfafval te bestrijden

Een nieuwe samenwerking tussen River Cleanup en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) roept burgers op om met drones zwerfvuil langs de Schelde te spotten en hotspots in kaart te brengen. AI wordt gebruikt om de beelden te combineren, zodat er gericht kan worden opgeruimd. [bron]

Een nieuwe samenwerking tussen River Cleanup en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) is gelanceerd om zwerfvuil langs de Schelde in kaart te brengen. Het project, genaamd ‘Waste Watchers’, roept burgers op om met drones zwerfvuil te spotten en zo hotspots in kaart te brengen. De verzamelde beelden worden vervolgens gecombineerd met behulp van artificiële intelligentie (AI) om een gedetailleerde kaart van het zwerfvuil te creëren. Deze kaart kan vervolgens worden gebruikt om gerichte opruimacties te organiseren.

Het project maakt gebruik van de technologische expertise van VITO en de ervaring van River Cleanup in het betrekken van burgers. Er zijn al 250 jongeren die zich hebben aangemeld om deel te nemen aan het project. Het doel is om deze zomer het volledige Vlaamse deel van de Schelde in beeld te brengen.

Naast burgers die hun eigen drones inzetten, worden er ook vijf vliegdagen georganiseerd op verschillende locaties langs de Schelde, waarbij eenvoudige drones ter beschikking worden gesteld. Deelnemers krijgen een korte initiatie en kunnen dan als “Waste Watcher” aan de slag. De vliegdagen vinden plaats in Dendermonde, Wichelen, Gent, Oudenaarde en Avelgem.

Microsoft vraagt om strengere regels voor AI

Microsoft President Brad Smith heeft opgeroepen tot strengere regels voor AI en waarschuwt dat het niet mag worden gebruikt als een wapen tegen de samenleving. Hij benadrukte de noodzaak van “veiligheidsremmen” voor AI en riep op tot een wereldwijde inspanning om de technologie te reguleren. [bron]

Hij benadrukte dat AI geen wapen tegen onze samenleving mag worden. Smith herinnerde aan de Arabische revolutie, waarbij sociale media aanvankelijk als een middel voor democratie werden gezien, maar uiteindelijk een wapen tegen democratie zelf werden. Hij pleitte voor verantwoord gedrag en menselijke controle over AI, met de nadruk op ‘safety break’ controle, tools die de veiligheid van AI-systemen controleren. Hij vergeleek dit met veiligheidsmaatregelen in andere technologieën, zoals elektriciteit en liften. Smith stelde dat overheden ondernemers en ontwikkelaars zouden moeten verplichten om systemen met een hoog risico regelmatig te testen en dat deze systemen alleen zouden moeten worden ingezet in AI-datacenters met een vergunning die een extra beschermingslaag biedt.

Even terugkomen op die prompts …

Heb je de 4e instructie van de prompt onthouden : 4. Maak een video van de samenvatting.

Het is dan wel nog geen “Vlaams” maar wat een fantastisch resultaat.

Leave a comment